Nuffnang Ad

Thursday 11 June 2015

Kek Marble (Mudah Sangat)

Salam u alls...Hari ni jiha nak share sikit resepi kek marble yang selalu jiha buat ya..
So far kek ni memang mendapat sambutan sebab rasa n bau nya mmg sedap...

Alhamdulillah,resepi ni mmg jiha guna kan dari mula2 berjinak2 dengan bidang bakery ni..

Jom kita tengok bahan2 nya...

220 gram tepung gandum
200 gram gula kastor
250 gram margerin
4 biji telur saiz A
5 sudu besar susu segar/susu cair
2 sudu teh baking powder
Esen Vanilla (jiha letak 2 sudu kecik tu)

CARA-CARA NAK BUAT:
Panas kan Oven dengan api atas bawah :170 darjah Celsius selama 10 minit ya
Sediakan loyang untuk membakar kek...
Jiha guna loyang 7 inci saiz bulat

Mula-mula,putarkan margerin+gula kastor sehingga sebati
Kemudian masukkan telur 1 per 1 ya kawan2,putar sehingga kembang
Bila nmpak cam dah kembang tu,boleh lah masuk kan tepung gandum+baking powder+esen vanilla
Putar rata dan masuk kan susu cair

Pas dah siap putar adunan,bahagikan adunan tersebut kepada 2/beberapa bahagian.
Kalau nak buat kek marble yang biasa tu buat 2 je lah.1 adunan biar pada warna asal..dan adunan yang 1 lagi tu letak kan pewarna/emalco coklat

Letak kan 1 senduk adunan yg berwarna coklat ditengah2 loyang..kemudian letak kan adunan yg x de warna tu di atas adunan coklat...
ulang sehingga habis...
bakar selama 1 jam dengan suhu 170 drjh..



DAH SIAP....

No comments:

Post a Comment